NOVINKA - INOVATIVNÍ ELEKTROVOZÍKY ROBOOTER NYNÍ SKLADEM V NAŠÍ PRODEJNĚ V PRAZE!

Údržba elektrokoloběžky

Stejně jako cokoli s pohyblivými součástmi je důležité svou e-koloběžku občas zkontrolovat, abyste se ujistili, že bude fungovat i s přibývajícími kilometry. Jednoduché věci jako podhuštěné pneumatiky a nečistoty nahromaděné kolem uložení kol mohou způsobit snížení dojezdové vzdálenosti a nevyzpytatelné ovládání.

Stejně jako u jízdního kola doporučujeme před každou jízdou provést rychlou kontrolu, abyste se ujistili, že je jízda na e-koloběžce je bezpečná. Prohlídka zahrnuje vizuální kontrolu rámu, kol a fyzickou kontrolu brzd. 

Doporučujeme také pravidelný servis na základě počtu najetých kilometrů a způsobu užívání a to minimálně každých 500 - 1000 km. Seřízení a bezpečnostní kontrolu vaší elektrokoloběžky rádi provedeme v našem servisu E-SCOOTERS.cz.  

JAK UDRŽOVAT ELEKTRICKOU KOLOBĚŽKU

 

Než se dostaneme k tomu nejnutnějšímu ohledně údržby elektrokoloběžky, stojí za zmínku, že nejlepší ochranou před potenciálními závadami je jednoduše udržovat koloběžku čistou. Jako šťastný a spokojený vlastník byste měli být připraveni si tu a tam vyhrnout rukávy a provést celkové vyčištění, jakmile se elektrokoloběžka zašpiní. Zní to jednoduše, ale vzhledem k tomu, že vozidla jsou elektrická, není to jen případ mytí tlakovou vodou, protože by to mohlo zničit baterii nebo způsobit jiné škody. Místo toho raději použijte vlhký hadr z mikrovlákna, abyste se postarali o rukojeti, řídítka a displeje. Štětec nebo starý zubní kartáček je také dobrý k uvolnění ulpívajících nečistot, zejména v těch obtížně přístupných místech, jako je zadní část mezi zadním kolem a  brzdou. Pokud jde špína těžko odstranit, vyzkoušejte zředěný roztok vody a mycího prostředku ve spreji a aplikujte malé množství a poté setřete. Pravidelné čištění by mělo zabránit většině problémů, ale níže je uveden seznam údržby, kterou je doporučeno provést, aby vaše e-koloběžka zůstala ve špičkovém stavu.

servis-elektrokolobezky-01

1. KONROLUJTE SVÉ PNEUMATIKY

Pravidelná kontrola  pneumatik (zejména pokud jsou naplněné vzduchem) by mělo být jednou z nejběžnějších forem údržby, kterou majitel elektrokoloběžky provádí. Správný tlak v pneumatikách zajistí bezpečnou jízdu a sníží se pravděpodobnost výskytu defektu. Dokonce i majitelé e-koloběžek s pevnými pneumatikami by je měli občas zkontrolovat, protože guma časem podléhá zkáze a ti, kteří najedou obzvlášť vysoký počet kilometrů, budou muset časem vyměnit kolo nebo pneumatiku. 


2. NEVYBÍJEJTE ZCELA BATERII 

 

I když může být lákavé provozovat baterii až do úplného vybití může to ve skutečnosti nepříznivě ovlivnit životnost lithium-iontových článků, které tvoří moderní baterie. Vyhněte se úplnému vybití baterie; udržujte ji nabitou na přibližně 90 % a zabraňte přebíjení ze strany KERS – systému kinetické obnovy energie skútru, který využívá energii vzniklou při brzdění k dobíjení baterie. Výzkumy ukazují, že pro nejdelší životnost je nejlepší skladovat skútr nabitý na 90 %. Při dlouhodobém skladování např. v zimním období je doporučeno skladovat baterii nabitou na 50-80%. Většina lithiových baterií má životnost 500 –1000 nabíjecích cyklů. Nabíjecí cyklus zahrnuje nabití baterie ze 100%-0%-100%. Udržování a částečné dobíjení snižuje počet úplných cyklů.

 

3. ZKONTROLUJTE POVĚTRNOSTNÍ PODMÍNKY

Většina moderních elektrokoloběžek má krytí IP, které v podstatě říká, jak vysoká je ochrana proti vnikání prachu, nečistot a vody. Obecně lze říci, že čím je vyšší číslo IP, tím bude elektrická koloběžka vodotěsnější. Například IP54 obvykle znamená odolnost proti stříkající vodě, zatímco IP67 znamená, že produkt má ochranu proti úplnému ponoření do vody po dobu až 30 minut v hloubkách od 15 cm do 1 metru. Elektrické koloběžky mají různý rozsah IP čísel, od těch, které by se opravdu neměly používat v dešti.

Věnujte pozornost ochraně IP a používejte jej pouze za povětrnostních podmínek uvedených v uživatelské příručce nebo na webových stránkách nebo v obchodě, kde jej zakoupíte. 

 

4. NABIJTE SVOJÍ ELEKTROKOLOBĚŽKU PŘI DLOUHODOBÉM SKLADOVÁNÍ 

Chápeme, že jízda na e-koloběžce nemusí být nijak zvlášť příjemná, když je venku mrazivá zima. Předčasnému vybití baterií se vyhnete tím, že zajistíte, aby byla e-koloběžka skladována v suchém prostředí, kde teplota neklesne po 0 stupňů Celsia s baterii nabitou na 50-80% celkové kapacity. Tím zajistíte dlouhou životnost vaší baterie a vyloučíte nutnost předčasné výměny. 

 

5. UDĚLEJTE SI ČAS NA KONTROLU BRZD

Všude tam kde se vyskytují pohyblivé části budou existovat položky podléhající zkáze, které je třeba kontrolovat, opravit nebo vyměnit. Brzdy e-koloběžky jsou velmi důležité pro zajištění hladkého a bezpečného provozu, takže občas věnujte čas kontrole, zda správně fungují.

U některých modelů budete muset seřídit brzdy a upínací mechanismus pro jejich lepší účinnost. Protože tato součást je důležitá pro bezpečnost, je dobré jí pravidelně kontrolovat a udržovat. Může to být cokoli od kontroly před jízdou až po výměnu opotřebených brzdových destiček. Každá kontrola zajistí, že si závady všimnete dříve, než se stane nebezpečnou pro jízdu.

servis-elektrokolobezky-01

 

Zdroj: E-SCOOTERS.cz