NOVINKA - INOVATIVNÍ ELEKTROVOZÍKY ROBOOTER NYNÍ SKLADEM V NAŠÍ PRODEJNĚ V PRAZE!

Jak vybrat elektrokoloběžku, která je ideální pro vaše potřeby.

koloin

Kupujete svojí první elektrickou koloběžku? Jaké jsou nejdůležitější faktory, které je třeba zvážit před tím, než zaplatíte svoje peníze. Elektrokoloběžky jsou stále oblíbenějším způsobem dopravy. Poskytují pohodlí jízdního kola v menším balení a jsou většinou dobře skladovatelné, protože jsou skládací. Pokud se rozhodujete, jakou elektrickou koloběžku koupit, je důležité vzít v úvahu vaše osobní okolnosti a potřeby. Elektrické koloběžky jsou k dispozici v široké škále různých velikostí, typů a správná volba závisí na tom, k čemu je chcete používat. Jako třeba na silnici, v terénu nebo v městské hromadné dopravě a mnoho dalších. V elektromobilitě hraje při výběru také značnou roli hmotnost jezdce. Zde je několik věcí, které je třeba zvážit při nákupu elektrické koloběžky.

Elektrické koloběžky jsou stále poněkud novinkou. Většina lidí, kteří si jí pořídí, tak činí poprvé. Pokud přemýšlíte, zda si koupit elektrickou koloběžku, zde je jedenáct nejdůležitějších bodů, které je třeba vzít v úvahu.

1. Výkon elektromotoru elektrokoloběžek

Výkon elektromotorů elektrických vozidel se měří ve Wattech (W). Začínají většinou na 200 W a zvyšují se na více než 5000 W. Výkon motoru elektrovozítka je důležitý, protože v podstatě určuje, jakou sílu má koloběžka mít. To ovlivňuje její schopnost zrychlovat a stoupat do svahu. Například výkon 250 W je obvykle dostačující pro cestování po rovné vozovce. Pokud, ale plánujete jezdit do kopců pravidelně, měli byste se zaměřit na výkonnější motor.

2. Dojezdová vzdálenost elektrokoloběžek

Všechny elektrovozidla mají výrobcem inzerovaný dojezd. To je vzdálenost, kterou dokáže vozidlo urazit na jedno nabití baterie. Pokud plánujete jízdy na delší vzdálenosti, tím vyšší dojezd budete potřebovat. Měli byste se také zaměřit na delší dojezd, než očekáváte. Deklarovaný dojezd elektrického vozidla je většinou založen na vzdálenosti ujeté po rovné silnici, průměrnou rychlostí koloběžky, při hmotnosti jezdce kolem 75 kg a teplotě kolem 20-25 stupňů Celsia. Rovněž se předpokládá, že je baterie plně nabitá.

3. Maximální rychlost elektrokoloběžek

Všechny elektrokoloběžky dosahují maximální rychlost. To je obvykle kolem 25 km/h, která je dostatečná pro většinu účelů. Pokud cestujete ve městě, pravděpodobně strávíte spoustu času pomalejší jízdou. Za více peněz lze koupit elektrokoloběžku, která jede až 80 km/h. Vyšší rychlosti obvykle nejsou praktické a hrozí nebezpečí úrazu.

4. Voděodolnost a prachotěsnost elektrokoloběžky

Mnoho lidí je překvapeno, když zjistí, že elektrokoloběžky nejsou automaticky vodotěsné a prachotěsné. Pokud chcete koloběžku pro jízdu v dešti anebo po mokré vozovce, je důležité koupit koloběžku, která byla speciálně navržena pro tento účel. Standardní - levné elektrokoloběžky může voda poškodit a v takovém případě se na ně nevztahuje záruka. Voděodolnost a prachotěsnost se uvádí stupněm krytí IP (Ingress protection).

5. Hmotnost jezdce na elektrokoloběžce

Elektrické koloběžky mají omezenou nosnost. Obvykle se pohybuje mezi 100 kg až 120 kg. Pokud vážíte více, je důležité vybrat si koloběžku s vyšším limitem a výkonem. Na koloběžce je možné jezdit bez ohledu na to, jakou váhu máte, ale překračování limitu se nedoporučuje. Přetížená elektrokoloběžka nedosáhne nejvyšší rychlosti, stoupavosti, nebude správně akcelerovat a může dojít k jejímu nevratnému poškození. Nemluvě o zkrácení dojezdové vzdálenosti.

6. Pneumatiky na elektrokoloběžku

Koloběžky mají buď plné nebo vzduchové pneumatiky. Vzduchem plněné pneumatiky jsou komfortnější, protože nabízejí lepší tlumení nárazů vůči nerovnostem na vozovce. Díky tomu je jízda na koloběžce pohodlnější, snáze a bezpečněji se ovládá. Je důležité si uvědomit, že pneumatiky vyžadují pravidelnou údržbu jinak hrozí nebezpečí defektu. Plné celopryžové pneumatiky nevyžadují prakticky žádnou údržbu, a proto jsou oblíbené u lidí, kteří chtějí elektrokoloběžku, která je vždy připravena k okamžitému použití. Problém plných pneumatik je v tom, že nenabízejí žádné tlumení nárazů, a proto se s nimi nejezdí pohodlně po nerovném povrchu.

7. Odpružení elekrické koloběžky

Mnoho elektrokoloběžek má odpružené přední, zadní nebo obě kola. Odpružení je důležité, pokud plánujete jízdu po hodně nerovném terénu. Je také užitečné pro jízdu na dlouhé vzdálenosti, protože používání koloběžky je mnohem pohodlnější. Odpružení není nezbytně nutné, protože stejnou roli mohou plnit i vysoce kvalitní pneumatiky.

8. Brzdy elektrokoloběžek

Brzdy jsou samozřejmě důležitým bezpečnostním prvkem elektrických koloběžek. Existuje mnoho různých typů, ale kotoučové brzdy jsou obvykle nejúčinnější možností. Kotoučové brzdy se skládají z brzdového kotouče připevněného ke kolu. Pro aktivaci brzdy stačí stisknout ruční páčku na řídítkách. Kotoučové brzdy se doporučují, protože jsou spolehlivé a umožňují rychlé zastavení. Nenáročné na údržbu jsou brzdy bubnové. Některé zejména lehké menší elektrokoloběžky používají elektromagnetickou brzdu, která využívá brzdění elektromotorem. Její nevýhodou je, že nefunguje, když je koloběžka vypnutá nebo vybitá. Ale zase je bezúdržbová a nemusíte měnit ojeté brzdové destičky. Další elektrokoloběžky mohou mít pro zvýšení brzdného účinku tzv. EABS, což znamená, že při aktivaci brzdové páky se automaticky připojí i brzdění eletromotorem. Dražší prémiové výkonné elektrokoloběžky jsou již vybaveny vysoce účinnými hydraulickými brzdami.

9. Hmotnost elektrokoloběžky

Některé elektrické koloběžky jsou výrazně těžší než ostatní. To je pro některé účely do značné míry nevhodné. Pokud plánujete koloběžku přenášet, převážet autem, anebo jízdu kombinovat s městskou hromadnou dopravou je dobré zvolit co nejlehčí elektrickou koloběžku. Stojí za zmínku, že nejrychlejší, nejvýkonnější elektrokoloběžky s nejdelším dojezdem bývají těžší, protože potřebují výkonou barerii, která má větší hmotnost.

10. Záruční doba elektrokoloběžek

Elektrické koloběžky nemusí být vždy spolehlivé a dobře zkonstruované. Jedná se především o nápadně levné modely. Elektrokoloběžka vyžaduje pravidelnou údržbu a servisní podporu – náhradní díly. Je proto důležité kupovat elektrokoloběžku se zárukou u prodejce, který zárověň zajišťuje záruční i pozáruční servis. Mnoho elektrokoloběžek zakoupených v zahraničí zejména z Číny nemá de facto žádnou vymahatelnou záruku.

11. Baterie elektrokoloběžek

Baterie elektrokoloběžky je společně s řídící jednotkou a elektromotorem nejdůležitější součástí elektrokoloběžky. Většina nejnovějších elektrokoloběžek je osazena lithiovými bateriemi. Starší modely jsou vybaveny bateriemi olověnými. Při zazimování nebo dlouhém skladování vozidel s lithiovými bateriemi je dobré kontrolovat alespoň jednou měsíčně, aby byla dodržena kapacita na 50%-80% nabití. Pro lithiové baterie používejte pouze nabíječky schválené a dodávané výrobcem. Nabíjení elektrokoloběžky příliš vysokým nabíjecím proudem pro rychlejší nabíjení může nenapravitelně poškodit lithiové články a nejhorším případě vést k požáru nebo výbuchu! Parametry baterií se udávají ve Voltech (V) – jednotka napětí, Ampérhodinách (Ah) - jednotka elektrického náboje a Watthodinách (Wh) – jednotka energie.
A co příslušenství k elektrické koloběžce?

Příslušenství pro elektrokoloběžky je velmi důležité, protože umožňuje klidnou a bezpečnou jízdu. Elektrické koloběžky jsou překvapivě rychlé a často se používají i v silničním provozu. Proto doporučujeme vždy nosit ochrannou helmu a chrániče. Dalšími doplňky jsou brašny na řídítka a držáky mobilů atd.

Některé elektrokoloběžky mají světla a lze je zakoupit i samostatně. Lze elektrokoloběžku také osadit směrovými světly, které se instalují do řídítek. To se doporučuje, pokud jezdíte v noci. Elektrické koloběžky jsou také oblíbeným cílem zlodějů. Pokud plánujete zaparkovat elektrokoloběžku venku, je dobré si pořídit zámek, alarm nebo sledovací zařízení.

Zdroj: www.E-SCOOTERS.cz